Nyheder - Panther's Homepage

Go to content

Barrels and bells

Panther's Homepage
Published by Panther in Nyheder 2016 · 1 May 2016
Inden jeg går i gang med at fortælle om 'Barrels and bells', så håber jeg, at du tilgiver mig for at bruge de engelske termer. De korrekte danske betegnelser er birne (=barrel) og klangstykke (=bell), men da al min viden om klarinetter stammer fra engelskesprogede sider, så er jeg vant til at bruge de engelske termer.

Nåh, men hvad var det lige, jeg ville fortælle? Åh jo, på en klarinet sidder en barrel. Denne barrel er placeret mellem mundstykket og kroppen på klarinetten, og er typisk mellem 62 og 67 mm lang. Længden er afgørende for, om klarinetten stemmer, hvilket er afhængig af musikerens måde at spille på. Det vidste jeg godt, og jeg havde også godt læst en smule om, at man kunne få speciallavede barrels, men hvilken betydning det ville have på klarinetten, var jeg ikke sikker på.

Tilsvarende kan man også købe forskellige bells til klarinetten. Bell'en er det nederste stykke af klarinetten, og er formet som en tragt. Hvor meget forskel en anden bell kunne gøre for lyden på min klarinet, vidste jeg heller ikke. Men det sidder helt nede i enden, så det kan vel ikke gøre den store forskel, med mindre man spiller toner, hvor de fleste af hullerne er lukkede.

Jeg blev enig med mig selv, at det er svært at bedømme noget, jeg ikke har prøvet, så jeg begyndte at undersøge sagen, og det meste nærliggende var at kigge hos Backun, som har lavet min klarinet. De laver nemlig både forskellige barrels og bells og er berømte for det.

Jeg faldt umiddelbart for MoBa modellen, som Backun laver, og eftersom min klarinet er lavet af Cocobolo træ, så bestilte jeg en barrel og bell, der matchede. Efter at have prøvespillet med det nye udstyr, så er jeg ikke tvivl om, at både barrel og bell gør en forskel. Barrel påvirker både lyden og den modstand, man føler, når man spiller på klarinetten. I mit tilfælde hvor jeg havde valgt en mere professionel udgave af en barrel til min klarinet, så skulle jeg arbejde noget mere for at få lyd ud af klarinetten. Til gengæld var det også en meget bedre lyd, og det var muligt at 'lege' lidt mere med lydbilledet.

Bell'ens påvirkning var noget mere afdæmpet, men havde klart en positiv effekt på tonerne - specielt de høje. De blev mere runde i lyden.

Næste skridt var at prøve en barrel i grenadilla træ. Jeg var simpelthen nysgerrig, for når jeg kiggede på professionelle spillere, så valgte de typisk cocobolo træ til deres grenadilla klarinetter, så måske kombinationen af de 2 træsorter ville give en anden lyd? Og så var jeg også nysgerrig efter, om en Backun Fatboy barrel ville gøre en forskel.

Umiddelbart er jeg mest glad for kombinationen med en grenadilla MoBa barrel til min klarinet. Grenadilla Fatboy barrel'en er nemmere at spille på, hvilket er rart i perioder, hvor jeg ikke kan spille så meget. Så kan jeg bruge Fatboy, indtil jeg kommer lidt mere i form.

Jeg er spændt på, hvad jeg synes, når der er gået 1 års tid eller mere. Så kender jeg min klarinet meget bedre, og jeg er blevet bedre til at spille. Måske ender det med, at jeg bruger en barrel til en type musik og en anden barrel til en anden type musik.

MoBa barrel til venstre og den originale Protege barrel til højre


Back to content